Piilolinssien puhdistus ja hoito

Piilolinssejä pitää hoitaa ja puhdistaa enemmän kuin silmälaseja, koska piilolinssit ovat kosketuksissa silmien limakalvon kanssa. Hoito ja puhdistus ei kuitenkaan ole vaikeaa, kun rutiini linssin hoitamiselle on vain muodostunut.

Hoito ja puhdistus on tärkeää, jotta piilolinssit pysyvät hyväkuntoisina eli niidentaittokyky säilyy sekä silmä pysyy terveenä ja ei tulehdu. Näillä ohjeilla varmistat, että hoidat piilolinssejäsi oikein.

Pesemättömillä käsillä ei saa piilolinssejä puhdistaa

kuva:  Laurinemily CC-BY-SA

kuva: Laurinemily CC-BY-SA

Linssejä puhdistettaessa joutuuu koskettamaan linssiä. Kädet ja sormet ovat täynnä bakteereita ja epäpuhtauksia, jotka voivat kulkeutua piilolinssiin ja linssin kautta silmiin. Piilolinssissä olevat bakteerit ja epäpuhtaudet lisäävät tulehdusriskiä silmissä.

Tästä syystä käsien huolellinen pesu on erittäin tärkeää. Käsiin ei myöskään saisi jäädä pesuainetta tai vettä, joten käsien kunnollisesta huuhtelusta ja kuivaamisesta täytyy pitää huolta.

Piilolinssien puhdistus

Piilolinssien puhdistus riippuu puhdistusnesteestä, mutta tässä on yleisohje koskien sellaista linssien puhdistusta, jossa käytetään vain yhtä nestettä:

  1. Poista piilolinssi silmästä ja aseta se puhtaan kämmenenesi päälle.
  2. Kaada säästelemättä puhdistusnestettä kämmenellä olevan piilolinssin päälle ja kevyin hankaavin liikkein puhdista linssiä 10-15 sekuntia kummaltakin puolelta.
  3. Huuhtele piilolinssi puhdistusnesteellä, laita piilolinssikoteloon puhdistusnestettä ja laita hangattu linssi koteloon desinfioitumaan.
  4. Puhdistusnesteen oman desinfiointiajan jälkeen huuhtele piilolinssi vielä kerran puhdistusnesteellä ja aseta linssi takaisin silmään.

Muista myös piilolinssikotelon puhdistaminen

Luonnollisesti piilolinssikotelon täytyy olla puhdas, jotta piilolinssit desinfioituvat eivätkä likaannu kotelossa. Piilolinssikotelon puhtaudesta huolehditaan siten, että piilolinssin desinfioitumisen jälkeen tyhjä kotelo huuhdellaan puhdistusnesteellä ja asetetaan kuivumaan. Koko kotelon säännöllinen vaihtaminen uuteen on myös tärkeää.

Piilolinssien hyvä hoito

Piilolinssien hyvä hoito pitää silmäsi terveenä eikä ole vaikeaa. Seuraavista asioista pitää vain huolehtia:

  • Piilolinssi puhdistetaan vain sille tarkoitetulla puhdistusnesteellä.
  • Noudata puhdistusnesteen käyttöohjeita ja älä säästele puhdistusnesteessä.
  • Vanhaksi mennyttä puhdistusnestettä ei saa enää käyttää linssien puhdistamiseen.
  • Piilolinsseillä on oma käyttöaikansa ja sitä pidempään linssejä ei tulisi käyttää.